بجلی کے بغیر ٹھنڈک کرنے والا، غریبوں کا ریفریجریٹر

http://urdu.dawn.com/news/1011343/02nov2014-pot-in-pot-refrigerator-aleem-ahmed-bm-aq

5448e50faadcf.png

اس ریفریجریٹر کے پیچھے انتہائی سادہ سائنس ہے، جو کہ پرائمری کلاس کے بچوں کو بھی معلوم ہوتی ہے — فوٹو بشکریہ پیٹر رنکر
خبردار! اس تحریر کو خبر سمجھ کر نہ پڑھا جائے۔
کبھی کبھی سائنس کے بہت ہی سادہ اصول نہایت کارآمد ثابت ہوتے ہیں۔ ایسا ہی کچھ معاملہ اس ’’ریفریجریٹر‘‘ کا ہے جسے آج سے پندرہ سال پہلے نائجیریا میں اسکول کے ایک معمولی سائنس ٹیچر، محمد باہ ابا مرحوم نے ایجاد کیا تھا۔ اس سادہ لیکن حیرت انگیز ایجاد پر انہیں 2000ء میں رولیکس ایوارڈ بھی دیا گیا تھا۔
’’غریبوں کا ریفریجریٹر‘‘ جیسا کہ اسے نام دیا گیا ہے، بجلی استعمال کیے بغیر ہی مختلف سبزیوں اور پھلوں کو ایک ہفتے تک باآسانی محفوظ رکھ سکتا ہے۔
اسے بنانے کا طریقہ اتنا سادہ ہے کہ ہمارے ہاں ایک کمہار بھی آسانی سے نہایت کم خرچ پر اسے تیار کرسکتا ہے۔
سب سے پہلے چکنی مٹی کے دو مٹکے بنائیے: ایک بڑا اور دوسرا چھوٹا۔ دونوں مٹکوں کے منہ کشادہ ہونے چاہیئں اور دونوں کے ڈھکنے بھی چکنی مٹی ہی کے ہوں۔ چھوٹے مٹکے کی اندرونی سطح تھوڑی سی گلیزڈ کردیں گے تو اچھا رہے گا۔
اب بڑے مٹکے کی تہہ میں تھوڑی سی مٹی بھر کر، چھوٹا مٹکا اس میں رکھ دیجیے۔ پھر چھوٹے اور بڑے مٹکے کے درمیان والی خالی جگہ میں بھی مٹی بھر دیجیے۔ وہ مٹی جو گملوں میں بھری جاتی ہے (اور جو ’’بالو مٹی‘‘ کے نام سے نرسریوں پر دستیاب ہوتی ہے) اس کام کے لیے مناسب رہے گی۔ صرف اتنا خیال رہے کہ اس مٹی میں کنکر پتھر اور پتے وغیرہ نہ ہوں۔ آخر میں ان دونوں مٹکوں پر ان کے ڈھکنے لگا دیجیے۔ مبارک ہو! آپ کا ریفریجریٹر تیار ہے۔
اس ریفریجریٹر سے کام لینے کے لیے پھل یا سبزیاں، جو کچھ بھی اس میں رکھ سکتے ہوں، رکھ دیجیے۔ مٹی کی تھوڑی سی ترائی کردیجیے۔ مطلب یہ کہ دونوں مٹکوں کے درمیان موجود مٹی میں اتنا پانی ڈالیے کہ اس میں نمی آجائے۔ زیادہ پانی ڈالیں گے تو مٹی، کیچڑ میں تبدیل ہوجائے گی اور آپ کے اس ریفریجریٹر کا ستیاناس کردے گی۔ اب دونوں مٹکوں کے ڈھکنے واپس لگادیجیے۔ اس کے اندر رکھے ہوئے پھل اور سبزیاں ہفتے بھر تک نہیں سڑیں گے۔ البتہ، اگر موسم بہت زیادہ گرم اور خشک ہو تو احتیاطاً روزانہ چیک کرتے رہیئے۔ اگر محسوس ہو کہ مٹی خشک ہونے لگی ہے تو ایک یا دو گلاس پانی سے ترائی کردیجیے۔
اگر آپ یہ سوچ رہے ہیں کہ اس میں کوئی جادو ہے، تو اپنی غلط فہمی درست کرلیجیے... یہ سائنس ہے جناب؛ اور وہ سائنس جو بچوں کو پرائمری میں پڑھائی جاتی ہے۔
سادہ سی بات ہے: جب پانی سے بھاپ بنتی ہے تو ہوا میں اُڑ جاتی ہے؛ لیکن اپنے پیچھے ٹھنڈک (کم گرمی) چھوڑ جاتی ہے۔ اسی لیے جب آپ پسینے میں شرابور ہو کر گھر پہنچتے ہیں اور پنکھے کی ہوا میں بیٹھتے ہیں، تو پسینے کے بھاپ بننے کی وجہ سے آپ کو ٹھنڈک کا احساس ہوتا ہے۔ ارے بھئی پسینہ بھی تو آخر کو نمکین پانی ہی ہوتا ہے ناں!
ٹھیک اسی اصول پر چکنی مٹی سے بنے مٹکوں اور صراحیوں میں بھی پانی ٹھنڈا رہتا ہے (چاہے باہر کتنی ہی شدید گرمی کیوں نہ ہو)۔ ہوتا یہ ہے کہ چکنی مٹی میں بہت ہی باریک باریک سوراخ (مسام) ہوتے ہیں جن کے راستے تھوڑا تھوڑا پانی، مسلسل باہر رِستا رہتا ہے۔ باہر گرمی کی وجہ سے جب یہ پانی، بھاپ بنتا ہے تو اپنے پیچھے ٹھنڈک چھوڑ جاتا ہے جو مٹکے/ صراحی اور اس میں موجود پانی کو بھی ٹھنڈا کرتی ہے۔
محمد باہ ابا مرحوم نے صرف اتنا کیا کہ یہی اصول تھوڑا سا بہتر کرکے استعمال کرلیا۔ اس سادہ سی ٹیکنالوجی کو ’’برتن میں برتن‘‘ (Pot-In-Pot) کا نام دیا گیا، جسے نائجیریا کے بعد کئی افریقی ممالک میں مقبولیت حاصل ہوئی۔
روایتی مٹکوں میں تھوڑی سی تبدیلی کرکے یہ ممکن ہوگیا کہ وہ پھل اور سبزیاں جنہیں ایک سے دو دن تک بھی محفوظ رکھنا مشکل تھا، بہت آرام سے ہفتے بھر تک محفوظ رکھی جانے لگیں۔ اس طرح غریب اور کم وسائل رکھنے والے لوگ بھی ہر روز سبزیاں خریدنے کی جھجھٹ سے آزاد ہوگئے۔
ٹائم میگزین نے محمد باہ ابا کے اس ریفریجریٹر کو 2001ء کی بہترین ایجادوں میں شمار کیا۔
لیکن سوال پھر وہی ہے کہ آخر میں یہ سب کچھ کیوں لکھ رہا ہوں؟ ان سب باتوں کو معلومات تو کہا جاسکتا ہے لیکن خبر یا بلاگ ہر گز نہیں۔ یہ سب کچھ بتانے کا مقصد یہ ہے کہ بعض مرتبہ سائنس کی دنیا میں اپنا مقام بنانے اور خود کو منوانے کےلیے نہ تو پانی سے کار چلانے کی ضرورت پڑتی ہے، نہ سائنٹسٹ بننا پڑتا ہے اور نہ ہی کوئی راکٹ اُڑانا پڑتا ہے۔ کبھی کبھی صرف سائنس کے بنیادی اصولوں کو سمجھ کر، ایک عام اسکول ٹیچر بھی کوئی ایسا کام کرسکتا ہے کہ ساری دنیا کو حیران کردے۔ محمد باہ ابا مرحوم نے بالکل یہی کیا۔
اسکولوں میں پڑھانے والے سائنس ٹیچرز اس بارے میں کیا کہتے ہیں؟ ضرور بتائیں۔
 
http://www.vegetariantimes.com/article/spoiled-rotten-how-to-store-fruits-and-vegetables/
How can we keep produce fresh longer?

If your produce rots after just a few days, you might be storing incompatible fruits and veggies together. Those that give off high levels of ethylene gas——a ripening agent——will speed the decay of ethylene-sensitive foods. Keep the two separate. Use trapped ethylene to your advantage: To speed-ripen a peach, put it in a closed paper bag with a ripe banana. One bad apple really can spoil the whole bunch. Mold proliferates rapidly and contaminates everything nearby, so toss any spoiled produce immediately. For longer life, keep your produce whole——don’t even rip the stem out of an apple until you eat it. “As soon as you start pulling fruits and vegetables apart,” says Barry Swanson, a food scientist at Washington State University, “you’ve broken cells, and microorganisms start to grow.”
Cold-sensitive fruits and veggies lose flavor and moisture at low temperatures. Store them on the counter, not in the fridge. Once they’re fully ripe, you can refrigerate them to help them last, but for best flavor, return them to room temp. Never refrigerate potatoes, onions, winter squash or garlic. Keep them in a cool, dark, dry cabinet, and they can last up to a month or more. But separate them so their flavors and smells don’t migrate.
The ABCs of Fresh
“The main way to lengthen shelf life is by using cold temperatures to slow food’s respiration, or ‘breathing’ process,” explains Marita Cantwell, PhD, a postharvest specialist at the University of California, Davis. In general, the warmer the temperature, the faster the rate of respiration, which is why refrigeration is critical for most produce. But while you want to slow it down, you don’t want to stop the breathing altogether. “The worst thing to do is seal fruits and vegetables in an airtight bag,” says Barry Swanson, a food scientist at Washington State University. “You’ll suffocate them and speed up decay.”
Some fruits emit ethylene, an odorless, colorless gas that speeds ripening and can lead to the premature decay of nearby ethylene-sensitive vegetables. Put spinach or kale in the same bin as peaches or apples, and the greens will turn yellow and limp in just a couple of days. So the first trick is to separate produce that emits ethylene from produce that’s sensitive to it.
REFRIGERATE THESE GAS RELEASERS:
• Apples
• Apricots
• Canteloupe
• Figs
• Honeydew
DON’T REFRIGERATE THESE GAS RELEASERS:
• Avocados
• Bananas, unripe
• Nectarines
• Peaches
• Pears
• Plums
• Tomatoes
KEEP THESE AWAY FROM ALL GAS RELEASERS:
• Bananas, ripe
• Broccoli
• Brussels sprouts
• Cabbage
• Carrots
• Cauliflower
• Cucumbers
• Eggplant
• Lettuce and other leafy greens
• Parsley
• Peas
• Peppers
• Squash
• Sweet potatoes
• Watermelon
There are also some innovations to help extend the life of your fruits and veggies. Some products actually absorb ethylene and can be dropped into a crisper, such as the E.G.G. (for ethylene gas guardian), which is shaped like, you guessed it, an egg, and ExtraLife, a hockey puck-like disk. A variety of produce bags are also on the market, such as those by Evert-Fresh and BioFresh, which both absorb ethylene and create an atmosphere that inhibits respiration.
At least as important as how you store produce is when you buy it. Do all your other shopping first so that your berries and broccoli don’t get warm——and respire rapidly——while you’re picking up nonperishable items. Get the produce home and into the fridge as soon as possible. If you’ll be making several stops between the market and kitchen, put a cooler in the car. Shop farmers’ markets soon after they open: Just-harvested greens wilt rapidly once they’ve been in the sun for a few hours.
Even under optimal conditions, fragile raspberries will never last as long as thick-skinned oranges. Eat more perishable items first. And if you still find yourself with a bushel of ripe produce——and a business trip around the bend——improvise. Make a fruit pie, a potful of soup or a great big vat of tomato sauce, and throw it in the freezer. You’ll relish your foresight when you get home.
 










For this design I was inspired by an African product, the ‘Zeerpot’ also known as ‘pot-in-pot fridge’. The Zeerpot is a very low tech fridge they use preserve food en drinks. The principal is based on evaporation cooling, when water evaporates it gives cooling, like sweating. So the Zeerpot works like this, there is an terracotta pot than a layer of sand and then another pot inside. When you wet the sand the terracotta absorbs the water en starts to sweat, then the sweat/water evaporates and the pots get cooled. I took this African principal and translated it into an western product, it became the Evaporation cooler. It’s a very low tech water cooler witch, instead of plugging it into the electricity grid, you water once in the2 a3 weeks. .
 
Top